Glavna komponenta klime v našem avtomobilu

Dandanes si vožnjo avtomobila brez klime sploh ne bi mogli predstavljati. To še posebej velja v poletnem času, saj notranjost kabine hitro doseže visoke temperature. Dejstvo je, da je klima v našem avtomobilu sestavljena iz številnih delov. Najbolj pomemben pa je kompresor klime, saj skrbi, da dotok toplega ali hladnega svežega zraka v naše vozilo. Brez njega bi se lahko ogrevali in hladili samo preko zračnega sistema, ki pa ni tako učinkovit kot primerna klima. Brez nje bi tudi težje ohranili čist pogled na cesto, saj se znotraj vetrobranskega stekla hitro nabere vlaga v zimskem času.

Kako deluje kompresor klime

Kompresor klime potrebuje hladilni plin

Vsak kompresor klime potrebuje hladilni plin pri svojem delovanju. Njegova naloga je, da spremeni topel zrak v hladni zrak. To nam omogoča hlajenje v najbolj vročih dneh. Motor v našem vozilu poganja klimo preko jermena, zobnikov ali drugih pogonskih sistemov. Preko kompresorja klime pa se pretaka plin, ki ga mehansko stisne, kar povzroči absorpcijo vročega zraka v kabini avtomobila.

Kompresor klime
Kompresor klime skrbi za dotok toplega ali hladnega svežega zraka v naše vozilo

Pri zagonu klime se sproži elektromagnetna sklopka, ki požene jermen. V napravi se nahajajo bati, ki skrbijo za vnos svežega zraka in njegovo stiskanje. Kompresor nato stisne plin, ki ga je ustvaril uparjalnik in ga tako segreje. Nato ga pa potisne v kondenzator, kjer se ponovno utekočini in absorbira toploto v kabini.

Poskrbimo za pravilno delovanje klime 

Naša klimatska naprava v vozilu potrebuje od časa do časa malenkost pozornosti, da se zagotovi njeno pravilno delovanje. Sam kompresor je zelo vzdržljiv del, ki lahko deluje zelo dolgo časa preden potrebuje servis. Je pa res, da bodo druge komponente potrebovale vzdrževanje, ki ga lahko opravi avtomehanik ali pa mi doma, če imamo primerno opremo. Da bi zagotovili najboljše hlajenje in gretje, je priporočljivo, da:

  • Klimo uporabljamo pogosto, saj bomo tako zagotovili njeno dolgotrajno delovanje
  • Ko avtomobil odpeljemo na servis, preglejmo klimo, če vsebuje dovolj hladilnega plina
  • Mehanik lahko opravi preizkus delovanja kompresorja klime in njenih senzorjev ter komponent
  • Čiščenje pogonskega jermena klime, ko se ta zelo umaže

Simptomi slabo delujoče klime v avtomobilu

Tako kot vsak avto del, se tudi klima lahko sčasoma okvari. Nikoli se ne okvarijo vse komponente, ampak samo ena ali dve. To povzroči, da se ne moremo hladiti ali greti. Mogoče pa je tudi, da kompresor klime deluje brez težav, medtem ko so težave prisotne drugje.

Simptomi možne okvare klime so:

  • Visoka vročina v notranjosti kabine
  • Glasni zvoki iz predela motorja, ko prižgemo klimo
  • Klima ne deluje
  • Sklopka kompresorja se težko premika ali pa se sploh ne
  • Slabo hlajenje

Če imamo težave z gretjem in hlajenje v našem vozilu, je priporočljivo, da klimo prenehamo uporabljati. Tako bomo preprečili nadaljnje poškodbe. Naš avto, kombi, SUV ali drugo vozilo pa nemudoma odpeljimo k mehaniku, ki nam bo znal pomagati.