VPS ali navidezni zasebni strežnik

Ste že slišali za VPS gostovanje oziroma za VPS strežnik? To je vitualna oblika strežnika. Kratico VPS pa lahko prevedemo kot navidezni zasebni strežnik. Naročnik takšnega gostovanja zakupi del fizičnega strežnika, ki je povsem ločen od drugih enot. Vnaprej mu pripadajo določene strežniške kapacitete, na primer procesorji, notranji pomnilnik, HDD/SSD trdi disk. Ker so enote ločene, ne more prihajati do motenj delovanja spletne strani, kar se občasno dogaja pri deljenem gostovanju zaradi preobremenitve preostalega dela strežnika.

Osnovna lastnost, ki jo ponuja VPS gostovanje, je prilagajanje lastnim potrebam. Naročnik si zato lahko namesti operacijski sistem po svojih željah, enako velja tudi za drugo programsko opremo. Posledično je takšna vrsta strežnika primerna za gostovanje nestandardnih spletnih mest ter aplikacij. Ti za delovanje namreč potrebujejo točno določen operacijski sistem ali pa posebno programsko okolje.

Kdo se odloča za VPS strežnik

Za VPS gostovanje se praviloma odločajo podjetja, ki imajo precej zahtevno, obenem pa tudi zelo obiskano spletno stran. Za nemoteno delovanje namreč potrebujejo lastne strežniške kapacitete. Za takšen strežnik se pogosto odločajo tudi posamezniki, ki imajo večje število spletnih strani. Še posebej tisti, ki imajo glede gostovanja na spletu specifične potrebe.

VPS gostovanje

Za VPS gostovanje je značilno, da je kar precej dražje v primerjavi z deljenim spletnih gostovanjem

Storitve VPS gostovanja so običajno prilagojena glede na različne tipe naročnikov. Najnaprednejšim je ponujeno le spletno gostovanje, za manj izkušene pa ponudniki omogočajo tudi nameščanje izbrane programske opreme, vzdrževanje ter nadgrajevanje samega strežnika. Na splošno pa velja, da je VPS gostovanje namenjeno zahtevnim uporabnikom, ki imajo dovolj administrativnega znanja pa tudi izkušenj.

Gostovanje VPS je precej dražje v primerjavi z deljenim

Za VPS gostovanje je značilno, da je kar precej dražje v primerjavi z deljenim spletnih gostovanjem. Po drugi strani pa je takšna vrsta gostovanja precej cenejša od zakupa namenskega strežnika. Se pa razlike med kakovostjo delovanja spletne strani na VPS in deljenem strežniku hitro manjšajo, ker deljeni strežniki postajajo vse bolj izpopolnjeni.

Razlika med VPS in deljenim gostovanjem je torej lahko minmalna. Predvsem to velja za primere, ko so v deljeni strežnik vgrajeni SSD trdi diski. Ti so od HDD diskov precej hitrejši. Posledično lahko pri najboljšem ponudniku gostovanja povsem brez težav gostujete tudi večjo spletno trgovino pa tudi zahtevni spletni portal. Ne dolgo nazaj slednje sploh ni bilo mogoče.