Poskrbimo za dobro delovanje našega ročnega menjalnika

Eden izmed najbolj obremenjenih delov vsakega avtomobila je ročni menjalnik. Ta uporablja serijo različnih menjalnih razmerij, ki omogoča vozniku hitro vožnjo, kot tudi počasno vožnjo z več moči. Sam menjalnik je povezan s sklopko za avto, ki je zadolžena za prenos moči iz motorja do menjalnika. Uporabljamo jo pri speljevanju, zamenjavi prestav ipd. Sčasoma pa se izrabi, kar pomeni, da bomo potrebovali zamenjavo. Zato je tudi dobro, če poznamo glavne znake obrabe, saj bomo tako lažje in hitreje opazili možno nepravilno delovanje našega avtomobila.

Ko uporabimo sklopko, fizično ločimo menjalnik od motorja

Pri uporabi sklopke, se veliko voznikov ne zaveda, da s tem fizično ločijo menjalnik od motorja. Moč iz motorja se prenese na vztrajnik motorja, ki zavrti ploščo sklopke. Slednji je pomemben avtodel, saj povzroči premikanje pogonske gredi. Sama gred je povezana s kolesi, ki dajejo našemu avtomobilu moč speljevanja, pospeševanja ipd.

Sklopka za avto Fiat Ducato
Sklopka za avto je zadolžena za prenos moči iz motorja do menjalnika

Ko uporabimo sklopko za avto, pa fizično ločimo menjalnik od motorja. S pritiskom na stopalko sklopke se loči vztrajnik motorja od plošče za sklopko. Med tem časom lahko zamenjamo prestavo, kar nam omogoča hitrejšo ali počasnejšo vožnjo. Normalna uporaba avtomobila pa sčasoma izrabi omenjene in druge avtodele.

Preberite si še članek na temo kompresor klime.

Znaki slabo delujoče sklopke za avto

Glavni deli avtomobilske sklopke, ki se sčasoma izrabijo, so vztrajnik sklopke, tlačna plošča, disk sklopke in sprostitveni ležaj. Disk prevzema dokaj veliko fizične sile med vožnjo avtomobila, zato se tudi velikokrat najhitreje izrabi. V vsakem primeru pa so znaki, da potrebujemo zamenjavo sklopke sledeči.

Počasno pospeševanje vozila

Vsakič, ko zaženemo motor, uporabimo sklopko, da vozilo premaknemo. Če je ta izrabljena, bo pričela tako rekoč drseti. To pomeni, da naš avtomobil ne bo imel dovolj moči za normalen pospešek. Omenjeno težavo povzroči plošča sklopka za avto, ki ne naredi zadovoljivega stika z vztrajnikom. Tako se plošča vrti in slabo prenaša fizično moč iz vztrajnika.

Težave pri menjavi prestav

Pri menjavi prestav je možno slišati škripajoče ali godrnjajoče zvoke. Te povzroči obrabljena plošča sklopke in njeni cilindri. Možno pa je tudi, da je težava v sprostitvenem ležaju, ki ne deluje več dobro, in otežuje ločevanje menjalnika in motorja med premikanjem prestav.

Pedalo za sklopko se ne povrne v prvotni položaj po uporabi

To je lahko zelo resna težava, saj nam prepreči pravilno prestavljanje oziroma uporabo menjalnika. Zadolžen krivec za nastale težave je v večini primerov sprostitveni ležaj.
Menjava za originalno ali poprodajno izvedbo sklopke

Pri menjavi avtomobilske sklopke lahko izbiramo med originalno in poprodajno izvedbo. Načeloma je izbira odvisna od naših želja in načina vožnje. Za večino voznikov pa ne igra posebne vloge. Je pa res, da če je vozilo še vedno v garanciji, da je potrebno sklopko zamenjati s priporočeno oziroma originalno izvedbo, ki jo je vgradil sam proizvajalec našega vozila. Na spletu je možno najti visoko-kakovostne nadomestne avtodele za velika, srednja in majhna vozila po ugodnih cenah. Zato je včasih najbolje, da sami poiščemo najboljšo zamenjavo na spletu.