Registracija domene – pričetek spletnega nastopa

Si že dlje časa želite lastno spletno stran, na kateri bi predstavili sebe ali svoj hobi? Morda imate podjetje in je skrajni čas, da svojo ponudbo predstavite tudi uporabnikom spleta? Registracija domene je prva stvar, na katero morate pomisliti. Predvsem izbira dobrega imena, ki bo natančno odražalo tematiko spletne strani. Poleg imena boste morali izbrati tudi domensko končnico, za katere velja, da so določene precej bolj priljubljene kot druge. Pa si vse skupaj poglejmo nekoliko pobližje.

Do spletnega naslova z registracijo domene

Spletni naslov je URL naslov, prek katerega je možno obiskati posamezno spletno stran. Vsak spletni naslov je unikaten, do lastnega naslova pa vas loči registracija domene. Kaj sploh je domena? Vsak računalnik oziroma strežnik, ki je povezan z internetom, ima svoj IP naslov. Do spletnih strani bi lahko dostopali tudi prek omenjenih IP naslovov, toda ker si le-teh nihče ne bi zapomnil, so bili vpeljani DNS strežniki, ki IP naslovom dodelijo besedno ime.

Domain Registrar For International Extensions & Country Code Domains

Registracija domene VS gostovanje na poddomeni

Če želite imeti svojo spletno stran, bi to lahko postavili tudi na poddomeni spletišča, katerega namen je prav ta – torej ustvarjanje poddomen in postavitev spletnih strani. Takšno storitev nudi npr. tudi Google, in sicer lahko na domeni blogspot.com brezplačno kreirate lastno poddomeno in se na njej predstavite širši javnosti.

Vendar pa je registracija domene bistveno boljša rešitev, saj vam daje na razpolago veliko večji pregled nad spletno stranjo, možnost pregleda detajlne statistike, pogosto imate, če najamete tudi strežnik, na voljo pregledno nadzorno ploščo (npr. cPanel), prek katere lahko med drugim kreirate elektronske poštne predale, vezane na registrirano domeno. Poleg tega je potrebno omeniti, da se na brezplačnih poddomenah pogosto prikazujejo oglasi, ki negativno vplivajo na profesionalnost spletne strani, pozabite pa lahko tudi na varnostne kopije in prilagoditev spletne strani po meri.

In še za marsikoga zelo pomemben podatek. Registracija domene in zakup spletnega prostora vas ne bosta močno udarila po denarnici, saj si oboje skupaj lahko priskrbite že za približno 50 € na leto.